Има закон, който ясно формулира как се избира ръководството на ЦИК, а президентът го наруши. Това заяви в НС лидерът на КБ Сергей Станишев по повод несъгласията на ГЕРБ от Изборния кодекс и по-специално от начина на формиране на ръководството на комисията.

Имаше ясни принципи за формиране на квотите в ЦИК, формулирани с участието на неправителствения сектор и на експерти. В предишните 4 г. по кодекса на Фидосова видяхме политизация, фалшификации и манипулации на изборите, които България не е виждала, смята Станишев. Г-н Плевнелиев зае партийна позиция- за първи път имаме държавен глава, който казва: аз представлявам една политическа сила. Ясно е, че президентът наруши закона и Конституцията на България, категоричен е Станишев.

КБ ще инициира разговори между политическите сили за написване на жалба до КС за действията на Росен Плевнелиев, защото сме политическа партия, която търси съгласие и държи най-голямата ПГ да има свое представителство в ръководството на ЦИК, каза той. Парламентът няма да участва в гласуването по този въпрос, защото парламентът се занимава с измъкване на държавния глава от една каша, забъркана от него, заключи Станишев.