Турското правителство заплаши да използва армията, за да попречи на евентуални протести в Истанбул и в цяла Турция, съобщи вицепремиерът Бюлент Арънч.

"Първо един полицай не е уличен продавач, а член на силите на реда. Полицаите ще използват всички средства, предоставени им от закона", заяви Арънч в интервю за телевизия А Хабер и допълни, че "никой не може да се оплаква от полицията". "Ако това не е достатъчно дори турските въоръжени сили могат да бъдат използвани в градовете под властта на губернаторите" на областите, допълни той.

От началото на протестите на 31 май турското правителство използва силите за борба с безредиците, за да потуши протестите в Истанбул и Анкара. Използването на полицията в страната, в която през 20-ти век бяха извършени четири държавни преврата от военните, показа привилегированите връзки между премиера Реджеп Тайип Ердоган и силите на полицията.

За своите 11 години във властта Ердоган постепенно създаде армия, извършваща редовно прочиствания, а правосъдието съди стотици офицери за минали държавни преврати или за заговор за свалянето на ислямисткото правителство. Властта вече използва жандармерията, военен корпус, подчинен на вътрешното министерство.