Изборът за председател на ДАНС беше грешка и кандидатурата беше оттеглена, заяви в началото на срещата с група от протестиращите в МС премиерът Пламен Орешарски.

Очаква се парламентът да отмени решението си за избор на Делян Пеевски, а новата кандидатура ще бъде обсъдена, каза премиерът. Ще направя всичко възможно новата кандидатура да получи максимално широка обществена подкрепа, увери Орешарски .

На дискусията при него има около 40 представители на протестиращите или просто хора, представляващи себе си. В началото на срещата една от протестиращите я напусна. "Говоря от свое име - тръгвам си от срещата, уважавам мнението на НПО-та, но не съм оторизирана от протестиращите да представям исканията им, към сегашната тема за енергетиката, нямам интерес", заяви Ася Стоянова.

Още утре НС ще проведе среща с НПО за нов Изборен кодекс, информира още Орешарски. Според него трябва да имаме ново изборно законодателство, което да дава възможност за по-широко гражданско участие в изборите. Над 50% от гражданите не са представени в НС, напомни Пламен Орешарски. На 25 юни от 11.00 часа ще се проведе и заседание на Изборния борд. Поканени са за участие и представители на партиите. Премиерът каза още, че вече са готови промените в ценообразуването на тока, така че да има намаляване на цената с 5%.

Държавата планира да разпредели свободните си средства поне в 4 банки, предвижда се 6 месечен гратисен период, който се дава, за да могат предприятията своевременно да пренастроят своето банково обслужване, каза той. На последното заседание на МС възложих на министрите да изискат от директорите на държавните предприятия отчет какво до този момент са свършили по отношение на съобразяването с тази наредба, посочи Орешарски.

Наистина отчитам политическата си грешка с предложението г-н Делян Пеевски да оглави ДАНС, но аз не съм политик, нямам политически функции, наех се да изпълнявам определени задачи от програмата на правителството, призна Орешарски в отговор на въпрос на протестиращ. При обществената реакция тази кандидатура своевременно бе оттеглена, отчете той.

Правителството все още не е изразходвало кредита си на доверие, ние не ви искаме оставката, но ще наблюдаваме внимателно всяко Ваше действие, заяви Спас Колев от Гражданска инициатива "Свободни, можещи, силни". Пеевски на 30 г. да се бори с контрабанда е меко казано безотговорно и нечистоплътно, каза той. Говори се, че имате идеи за запазване на ДАНС, но тя не е структура, която да се бори срещу престъпността, криминална полиция трябва да се бори с нея, смята Колев. Там трябва да назначите крупна, компетентна, професионална и отговорна личност - за вътрешната, социална и външна сигурност на държавата. Предлагаме Ви да ползвате и различните неправителствени и специални организации в сектор "Сигурност", а не някакви дребни секретарки, които я чули, я недочули, е мнението на Колев. Ако, Вие леко се абстрахирате от всичките желания на една или друга политическа сила, която Ви подкрепя или не, и се опрете на улицата Вие ще имате успех, е мнението на Димитър Кисимов, представляващ пенсионерите в Бългапия и новоучреденото сдружение "Граждански контрол".

ДАНС ще продължи да наблюдава всички сектори на нашето стопанство, които са в правомощията му, заяви Орешарски. Как да има граждански контрол на ДАНС - на този въпрос не съм се замислял, но е възможно отвреме-навреме да викаме нейния председател в МС и да му задаваме въпроси, а той ще прецени на кои от тях да отговаря, посочи премиерът. За БЕХ - запознах се с доклада, имам спомен, че холдингът бе създаден и за инвазия вън от страната, нямам категорично становище, че БЕХ трябва да се затвори, икономическият министър ще каже, това е негов ресор, лаконичен бе той в отговор на друг въпрос.