Кметът на Монреал Майкъл Епълбаум беше арестуван тази сутрин и трябва да бъде разпитан днес от следователите от отдела за борба с корупцията, съобщи местната полиция.

Неговият арест, извършен едновременно с този на други двама души, е част от разследването на множество корупционни афери, които разтърсват големия квебекски град повече от година и вече доведоха до оставката на предишния кмет Жералд Трембле през ноември миналата година.

Арестът на Епълбаум може отново да наложи поставянето на Монреал под опеката на властите в Квебек. Разследването, водено паралелно от държавната следствена комисия и от постоянния отдел за борба с корупцията към полицията, доведе в началото на годината до множество разкрития за корумпираната система, в която са замесени както представители на кметството, така и множество предприемачи в сектора на строителството и организираната престъпност.

Системата работела чрез измамни обществени поръчки, като предприемачите давали част от високия си хонорар на партията на предишния кмет и на монреалския клон на италианската мафия, който наблюдавал работата на системата.

Епълбаум, първият кмет англофон на Монреал от повече от 100 години, беше избран след като подаде оставка като член на партията на Трембле. Досега канадските медии съобщаваха само за дребни нередности, свързани с неговото име, като недеклариране на сделки с недвижими имоти.