Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че отговорът на полицията в Турция срещу протестиращите, които се противопоставят на премиера Реджеп Тайип Ердоган, е прекалено суров. Тя направи това в интервю за германската телевизия Ер Те Ел.

"Имаше ужасяващи кадри, от които ставаше ясно, че се реагира по прекалено суров начин според мен", посочи Меркел. В интервюто, което ще бъде излъчено тази вечер, тя отново призова Турция да спазва свободата на словото.

"Случващото се в Турция в момента не отговаря според мен на нашата идея за свобода на протестите и свобода на мнението", които са основни съставни части на "развитото общество", допълни канцлерката. Тя поиска опозицията да "получи пространство за изразяване в Турция, която навлиза в 21-и век", и да бъде намерено мирно решение.

Меркел обаче не отговори ясно на въпроса дали настоящите събития могат да повлияят на процеса на присъединяване на Турция към ЕС.

От 31 май страната е разтърсвана от протести в големите градове с искане за оставката на премиера Ердоган. По последни данни на Профсъюза на турските лекари четирима души са загинали, а близо 7500 са били ранени от началото на протестите.