Отношението на Русия към съседните й страни е признак на слабост, заяви американският президент Барак Обама, след като Москва отне контрола върху Крим от Украйна.

"Русия е регионална сила, която заплашва някои от непосредствените си съседи не като израз на сила, а като израз на слабост", заяви Обама пред журналисти след срещата на върха по ядрените оръжия в Хага.

Той каза още, че макар САЩ също да имат влияние върху съседите си, "ние като цяло нямаме нужда да нахлуваме в тях, за да имаме силни отношения на сътрудничество". "Фактът, че Русия използва военни средства и остава явни нарушенията на международното право показва по-малко, а не повече влияние", изтъкна Обама.

Той отхвърли твърденията на руския президент Владимир Путин, че рускоговорещите жители на Крим са били застрашени. "Няма никакви данни, че рускоговорещите хора са били застрашени по някакъв начин", заяви Обама. "Когато чувам аналогии с Косово, където хиляди хора бяха избити от правителството им, това е сравнение, което няма абсолютно никакъв смисъл. Мисля, че е важно всички да са ясни и да предотвратят някои от възможните извинения за потенциални действия на Русия", каза още американският президент. Той заминава за Брюксел, където продължава обиколката му в Европа и Близкия Изток.