Площад "Независимост" в столицата за трета поредна вечер се изпълва с много българи, които тоново протестират и скандират "Оставка" и "Мафия", предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращите носят плакати, на които пише: "Много избори по старите правила = отново 4-главата ламя", "Сменете правилата на играта", "Оставам в България. Мафията в затвора", "Държавните пари вън от КТБ! Долу медийният монопол", "Долу мутрите от парламента", "За да има мир, БСП и ДПС в Сибир".

Има и плакат, на който са показани лидерите на политическите партии в парламента, както и Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Делян Пеевски и Цветан Василев. На този плакат пише: Корпоративна банда.

Протестите снощи срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС продължиха до късно, въпреки че той обяви оттеглянето си. Хиляди се събраха отново на протест на площад "Независимост" пред Министерски съвет в София. Протестиращите скандираха: "Долу ДПС", "Оставка", "Мафия", "Избори". Те бяха издигнали и плакат, на който пишеше: "Пеевски след Цветанов, като Берия след Сталин". Протестиращите обесиха и чучело на площад "Независимост". На бесилото пишеше: "Не ядосвайте народа". На чучелото имаше шаржове на Лютви Местан и Делян Пеевски. На единия от тях пишеше "DANS with me".

Вчера Делян Пеевски се оттегли от ръководния пост в ДАНС. Това стана по-малко от 12 часа след първите протестите в столицата в петък вечерта. В открито писмо до медиите Пеевски обясни причините за оставката. В него се казва, че той е приел да изпълнява отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. "Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми". Няколко часа след писмото на Пеевски, Орешарски, Станишев и Местан решиха да оттеглят кандидатурата на Пеевски, а Орешарски заяви, че ще предложи нов председател на ДАНС.