Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС предизвика остро обществено недоволство, включително и призиви за оставка на оглавяваното от мен програмно правителство.

Подаването на оставка в този момент е лесно лично решение, но е крайно безотговорно поради опасност от нова дестабилизация на страната, невъзможност за подписване на споразумение с ЕК за следващия програмен период и загуба на милиарди евро европейско финансиране, стабилизиране на енергийната система и решаването на спешните проблеми за обществото ни. Това се казва в изявление на премиера Пламен Орешарски, съобщиха от правителствената пресслужба.

При избора на председател на ДАНС търсехме силна фигура, която би могла да предприеме решителни действия по отношение на ширещата се контрабанда. Фигура, която би могла да окаже натиск върху контрабандата и мащабните практики за отклоняване на ДДС. Обществените реакции показаха, че предложената кандидатура е обществено-неприемлива.

Законът ме задължава да внеса предложение за председател на ДАНС и затова в следващите дни ще проведа серия от срещи и консултации, така че да намеря обществена подкрепа за новата фигурата, която ще предложа, заявява Орешарски.

Воден от убеждението си, че поехме отговорността за стабилизацията на страната, извеждането й от кризата и решаването на тежките социални проблеми, в момент, в който тя бе доведена до ръба на икономически и социален срив и се нуждаем от спешни и решителни действия, каня още утре, понеделник, в 14.00 ч. в Министерски съвет представители на неправителствените организации, подписали петицията срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС и представители на протестиращите, за да продължим започнатия през миналата седмица конструктивен диалог.

Тогава, на първата ни среща с гражданските организации и представители на протестиращите, поех категорично ангажимент за обществени съвети към всяко министерство и областна управа, а аз самият да се срещам с тях всеки втори петък. Това е ангажимент, който безусловно ще изпълнявам, подчертава Орешарски.