Гилотина от 19-ти век в отлично състояние ще бъде предложена на търг във Франция и се очаква за нея да бъдат платени до 60 000 евро, предаде агенция Франс прес.

Гилотината от дърво, желязо, стомана и месинг, станала синоним на Френската революция от 1789 г., била използвана за обезглавяване на хора през втората половина на 19-ти век.

Тя ще бъде предложена на търг в четвъртък в северния френски град Нант и аукционерът Франсоа-Ксавие Дюфло заяви, че се очаква за нея да бъдат платени между 50 000 и 60 000 евро.

"Рядко се случва подобни предмети да бъдат предлагани на търг, така че е много трудно да се определи цена, но взехме предвид редкостта й. Би било хубаво, ако тя остане в историческа обстановка вместо да бъде изложена в замък или в публична колекция", каза още аукционерът.
Дюфло заяви, че гилотината била използвана от армията, но не разкри повече подробности. Тя била частна собственост от един век и настоящият собственик я получил от дядо си, който я купил в началото на 20-ти век.

Върху острието на гилотината е изписано "Въоръжените сили на Републиката", революционните сили, създадени да защитават Франция от съседите й след Френската революция от 1789 г.

Това не е първата гилотина, която се продава на търг във Франция. Гилотина със същия надпис върху острието бе продадена за 226 056 евро на парижки хотел през 2011 г.

От аукционната къща са категорични, че дори и когато бъде продадена гилотинаа не може да бъде изнасяна извън Франция. Наскоро търг за нощна риза на Наполеон Бонапарт бе отменен заради опасения, че в крайна сметка реликвата може да се озове в чужбина.