Според вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев към момента не се предвижда откриването на нови места за настаняване на чужди граждани, търсещи закрила у нас. Той каза това днес пред журналисти в Харманли, където заедно с европейския комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом посетиха регистрационно-приемателния център за чужденци.

Министър Йовчев изрази надежда, че ситуацията няма да се промени дотолкова, че принудително да се наложи да бъдат отваряни нови центрове.
"Дължим всички като общество голяма благодарност на момчетата, които са на границата. Без тях сега щяхме да сме в една ситуация, която нямаше да можем да я управляваме", отбеляза министърът.

По думите му от началото на годината задържаните у нас нелегални имигранти са средно по малко от 160 души на месец. "Много от хората, които са тук като бежанци, не виждат бъдещето си в България – те преследват мечта. Тази мечта, може би, за много от тях не е реална. Те искат да отидат в Западна Европа, където считат, че биха могли да намерят работа", коментира министър Йовчев исканията на някои от обитателите на центъра в Харманли, които те поставиха пред европейския комисар и пред него днес.

По думите му много от чуждите граждани не са с добро образование и нямат съответна професионална квалификация. Според него, сред тях има и хора, които искат да се възползват от социалните системи в Западна Европа.

"Те не са привлечени от българската социална система. Много от тези хора може би са оставили начин на живот, който е много по-добър, отколкото имат много от българските граждани", отбеляза Цветлин Йовчев.

"Полагаме извънредни усилия, за да им осигурим нормални условия. Аз съм убеден, че много български граждани, на които им предложат такива условия, биха дошли в такива места за настаняване. И да получават тези пари, които чужди граждани считат, че са недостатъчни", смята вицепремиерът.
Според него средствата наистина са недостатъчни, но това са възможностите на България. Той изрази надежда, че усилията, които се полагат за чуждите граждани, търсещи закрила у нас, вече се оценяват от всички.

Европейският комисар Сесилия Малмстрьом изрази задоволство от видяното в приемателния център и сподели, че е свършена голяма по обем работа за подобряване на материалното състояние на бежанците и за ускоряване на процедурите по получаване на статут.
Според Сесилия Малмстрьом отпуснатите до момента 15 млн. евро са използвани за подкрепа на дейностите по обучение на чужденците, за подготовка на специалисти и за материално осигуряване. Еврокомисарят заяви, че останалата част от финансовата помощ ще бъде отпусната след предоставяне на изготвяната от МВР и правителството стратегия за интеграция на чужденците.

Според Малмстрьом, тези центрове трябва да останат от отворен тип, тъй като не бива да се нарушават основни актове на Европейския съюз.