За трети пореден път хората в София и други градове се готвят да изразят недоволството си от кабинета на Пламен Орешарски с улични демонстрации в неделя привечер. Демонстрациите започнаха в петък след решението на парламента председател на Държавната агенция “Национална сигурност (ДАНС) да стане депутатът от ГЕБ Делян Пеевски, чието име през годините неведнъж е забърквано в корупционни скандали и чиято майка притежава множество медии, свързани с Корпоративна търговска банка, където са повечето държавни пари и която има общ бизнес с руската държавна Външно-търговска банка.

Макар в събота Пеевски да подаде оставка от поста и тя да беше приема, продължават протестите срещу правителството на Орещарски, което се афишира да е експертно, а вместо това върна на власт голяма част от висшите чиновници от времето на Тройната коалиция.

В София за пореден път митингът е насрочен пред Министерския съвет за 18.30 часа. Демонстрации ще има и пред Европарламента в Брюксел, В Пловдив протестът ще започне в 18.00 часа пред сградата на Общината, като шествието ще премине по централната пешеходна улица , поясняват в социалните мрежи неговите инициатори. Насрочени са протести и във Варна, Русе, Бургас, Плевен, Слевн, Стара Загора, Монтана, Благоевград, Казанлък, Габрово, Велико Търново и др. градове.

Освен основните искания на недоволните са оставка на кабинета “Орешарски” и нови избори, протестиращите настояват за реформи в съдебната система, намаляване на субсидиите за партиите, промени в Изборния кодекс и въвеждане на електронното гласуване.

Протестите на хората са подкрепени и от политически партии като ДСБ, а в неделя на пресконференция лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева заяви, че нейната партия иска оставката на кабинета “Орешарски“.

Правителството очевидно е контролирано от задкулисни икономически и политически интереси, такъв кабинет не може да осъществи разумно управление в интерес на българското общество, заявяват от партията. Те призовават Народното събрание да пристъпи към незабавно приемане на абсолютно необходимите промени в изборното законодателство, изчистването на изборните списъци от "мъртви души" и въвеждането на машинно гласуване.

От движението настояват също Народното събрание да проведе избор за председател на ДАНС, прилагайки добрите практики за избор на базата на управленски платформи, при публично изслушване на кандидатите с активно участие на гражданското общество.

Меглена Кунева отбеляза, че не е изключено да има предсрочни избори. Не е хубаво да има предсрочни избори, но има дефицит на морал и на политическа отговорност, което е по-лошо от бюджетния дефицит, коментира тя. Според нея Пламен Орешарски е използван
за "пушечно месо" от БСП. Твърденията, че сегашният кабинет е експертен и програмен бяха опровергани от предложението Делян Пеевски да оглави ДАНС, от начина, по който кабинетът беше съставен, смята Кунева. Според нея Пеевски не е продукт само на сегашното мнозинство, а е станал възможен благодарение и на подкрепата на правителството на ГЕРБ.

Лидерът на Движението коментира, че протестите срещу назначаването на Пеевски показват, че обществото ни е запазило гражданския си рефлекс и нетърпимостта си към олигархичния модел на управление.

Тя допълни, че оценява все по-високо факта, че Движение “България на гражданите" е останало извън този парламент.