Жители на украинския град Донецк започнаха кампания за присъединяване към Великобритания, защото градът бил основан от индустриалист от Уелс.

"Жители на Донецк! Английски братя! Решителният момент настъпи!", гласи онлайн призив (в който не се прави разлика между Англия и Уелс), съобщава сайтът Новости Донбаса. Кампанията е пародия на неотдавнашния референдум в Крим за присъединяване към Русия, който имаше силен отзвук в Източна Украйна.

Силно индустриализираният град бил основан в края на 19-ти век около леярна, управлявана от уелсеца Джон Хюс. Местните го наричали Джон Юз, поради което първоначално градът бил наречен Юзовка.

"Искаме референдум за връщане на Юзовка в историческото й лоно като част от Великобритания! Слава на Джон Хюс и на неговия град! Бог да пази кралицата!", гласи мотото на кампанията.

Петият по големина град в Украйна е бастион на привържениците на Москва в Украйна и роден град на сваления президент Виктор Янукович, който избяга в Русия.

При ожесточени сблъсъци в Донецк заради връзките на Украйна с Русия загина един човек. Властите в Киев твърдят, че проруските протести в Източна Украйна включват "провокатори" от Русия и дори членове на руските тайни служби.