Тазгодишното издание на регионалния полуфинал на Kamenitza Фен Купа за Русе и Силистра тръгна днес "по вода" – облачно и дъждовно време съпътстваше футболните дербита, но не попречи на "приятелите от квартала" да покажат най-доброто от себе си и да се борят за регионалната Фен Купа и за поредните две квоти по пътя към Рио.

Националните шампиони в тазгодишното издание на най-големия и вълнуващ футболен турнир за приятели в България ще стигнат чак до футболното сърце на Бразилия - стадион "Маракана".

Записаните за предварителните квалификации от Русе, Силистра, Тутракан, Свищов и региона точно 130 отбора се пуснаха на предварителните пресявки в края на май, а най-добрите 32 отбора вече играят своите мачове на гостоприемния стадион "Дунав". Новата схема на турнира предвижда всеки тим да изиграе минимум три мача в групова фаза, а двата най-добри отбора от всяка група се класират за неделния ден и директните елиминации.

За разлика от миналата година, когато обилни валежи поставиха под въпрос провеждането на юбилейната Фен Купа, днес футболното зрелище изобщо не беше под съмнение. Турнирът бе официално открит от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, а заедно с водещите Мишо Дюзев и Иво Райчев на сцената под арката се качиха още местни легенди като Никола Христов, Миро Енев, Павел Малинов и Миро Миронов. "Благодарение на всички тези отбори тук, на масовия спорт, показваме, че Русе е футболен град и имаме силите скоро да се върнем там, където ни е мястото, а именно на картата на професионалния футбол", каза от сцената в рамките на официалното откриване г-н Стоилов.

Отборът на Дунав2010, който вдигна националната Фен Купа преди две години, премина уверено квалификациите и вече мечтае за Рио след две категорични победи в първите си мачове от програмата днес, като и в двата мача "дунавци" записаха по две безапелационни победи с по 3:0. Заедно с тях в играта остават още "вечните съперници" от Анархия с пет гола и четири точки от два мача, и Стефани Стил с една безапелационна победа.

Бразилската футболна фиеста на Фен Купа няма да е само по терените – момичетата на Фен Купа щедро раздават награди, а всички зрители са добре дошли да извървят "Пътя към Маракана" – специалната игра за фенове и зрители. За първи път в историята на турнира заедно с шампионите до Бразилия ще пътуват още трима приятели, а за впечатляващата награда са нужни малко футболни умения и късмет, тъй като един щастливец ще бъде изтеглен по време на Големия финал в началото на септември лично от Трифон Иванов, който е лице на Фен Купа 2013, и ще може да вземе със себе си двама приятели.

Двете забавни игри от платформата "Пътят към Маракана" не бяха единственото предизвикателство пред феновете – над 20 души се класираха за финалите на любимата игра "Точен шут" само след една квалификационна серия, а утре ще стане ясно дали някой ще може да сподели с приятели 365 литра бира. Предизвикателство за участниците беше и играта с инсталацията на adidas за прецизен шут, където до момента никой не е успял да покаже 100% точни удари, въпреки многобройните участници във всеки град. Рекордният резултат в играта на GLOBUL "Бърза връзка" бе дело на Велимир Великов, който успя да измине трасето за 6.89 секунди, а той и четиримата участници класирани след него спечелиха оригинални фен-артикули на "Манчестър Юнайтед", като за всички останали претенденти утре ще има още една допълнителна серия.

Русенският полуфинал на Фен Купа 2013 продължава до утре на обяд, когато ще бъдат определени регионалните шампиони и поредните два отбора, които ще се състезават за пътуване до митичния стадион Маракана.