Делян Пеевски се оттегля от ръководния пост в ДАНС. Това става по-малко от 12 часа след протестите в столицата.

Пеевски бе избран за председател на ДАНС вчера от парламента. Вчера вечерта обаче в столицата имаше няколкочасов протест срещу неговото назначаване. В открито писмо до медиите Пеевски обяснява причините за оставката.

Пълният текст на писмото на Делян Пеевски гласи:

"Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан.

За мен властта не е самоцел. Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в длъжност. Убеден съм, това е характеристика на новото управляващо мнозинство. Ние поехме отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието. За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни. Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич. Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно.

Кабинетът Орешарски има право на кредит на доверие, за да реализира реформите в правосъдието и вътрешния ред и да изведе страната от блатото на престъпното управление. Ако в името на този най-висш национален интерес е необходимо председателят на ДАНС да бъде професионалист от кариерата, аз съм достатъчно доблестен да приема с вътрешна убеденост това. Противно на системното натоварване на публичния ми образ с безпочвени и незаслужени съмнения, аз имам мъжката си съвест да заявя, че нищо и никой не стои по-високо от националната сигурност на България", пише в писмото.

Вчера премиерът Пламен Орешарски предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС. Парламентът гласува и одобри кандидатурата му. Последва масово недоволство и десетки хиляди граждани излязоха на протест пред Министерски съвет срещу избора на Пеевски. Президентът Плевнелиев заяви, че доверието му към кабинета "Орешарски" е изчерпано и настоя НС да преразгледа решението за избора на Пеевски като председател на ДАНС.

Вчера часове наред хиляди българи протестираха срещу назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Много от протестиращите носеха снимки на Делян Пеевски, върху които бе написано "Game Over" (Играта свърши). Движението покрай Ларгото бе напълно блокирано от протестиращите около 2 часа. Пространството бе пълно с хора. Дори и дъждът не успя да прогони протестиращите. В скандиранията освен думите "Мафия" и "Червени боклуци" се чуха и призиви за оставка и избори. "Не омразата доведе всички тези хора на площада, това са убеждения", каза възрастна жена, която също беше дошла на протеста. Според полицията в протеста участваха около 10 000 души. Движението в центъра на София беше спряно, а протестът приключи към 23 ч. За днес също е организиран протест пред Министерски съвет.