Украинското правителство предупреди Русия, че ще откаже да внася газ на исканата от нея цена, което създава риск от нова газова криза с Москва.

В момента двете страни водят преговори за цената на газа, която ще се прилага от 1 април и руските власти изтъкнаха, че смятат да сложат край на всички отстъпки, предоставени на Киев, включително тази за използването на военноморската база в Стевастопол, Крим, който вече е част от Русия.

Краят на отстъпката ще се отрази на цената на газа, която ще скочи от 380 на 480 долара за 1000 куб. м., една от най-високите цени, прилагани за европейските държави. "Ще плащаме цена от 387 долара за 1000 куб. м. Ако те определят друга цена, ние при всички случаи ще плащаме 387 долара. Могат само да заведат дело срещу нас", заяви министърът на енергетиката Юрий Продан, цитиран от Интерфакс Украйна.

"На официално равнище не е взето решение в този смисъл, това са само изявления", допълни той. Внасяният от Русия газ съставлява по-голямата част от потреблението в Украйна. През 2006 и 2009 г. конфликтите между Киев и Москва станаха причина за нарушаване на доставките на руски газ към държавите членки на ЕС.