Компанията Фейсбук /Facebook/ съобщи в петък, че е получила между 9 хиляди и 10 хиляди искания от американските власти, засягащи лични данни на потребителите на социалната мрежа само през втората половина на 2012 година. Това се прави очевидно, за да се предпази от последиците от голям скандал, съобщи АФП.

Исканията са се основавали на въпроси, вариращи от изчезването на дете до леки престъпления или чак до терористични заплахи. Броят на засегнатите профили се определя между 18 и 19 хиляди, заявиха от социалната мрежа, без да разкриват колко пъти са откликнали на исканията.

"Фейсбук защитава "агресивно" личните данни на потребителите", се казва в изявление на компанията.

"Често, ние отхвърляме тези искания пряко или искаме от правителството да намали значително размера им, или даваме на правителството много по-малко данни от очакваните /от нас/. И ние никога не надхвърляме обхвата на закона", казват от Фейсбук.

Фейсбук се изправя пред все по-враждебно обществено мнение след разкритията, че компанията е един от интернет гигантите, които предоставят лични данни на програмата "Призма" на Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA).

Компаниите, сред които са Епъл /Apple/, Гугъл /Google/, Майкрософт /Microsoft/ и Яху /Yahoo/, отрекоха твърденията, че агенцията може да има директен достъп до техните сървъри. Според американските власти, програмата "Призма" е предназначена да помогне за предотвратяване на терористични атаки.