След футуристичните очила, свързани с интернет, американският IT гигант Гугъл обяви експерименталното извеждане в стратосферата на големи надуваеми балони, които могат да осъществят интернет връзка към зони с труден достъп.

В Нова Зеландия, в района на Кентърбери (източното крайбрежие), са издигнати тридесет балона и връзката, която те ще осъществят, ще бъде тествана от петдесет доброволци на земята благодарение на антена, инсталирана на покрива на дома им.

"Две трети от световното население все още нямат бърз и евтин достъп и в тази област има доста път да се измине", се казва в комюнике на американската компания, цитирано от АФП.

Проектът "Луун"- съкращение от "balloon" на английски - дума, означаваща също "луд, откачен" - предлага да се използват флотилии от балони, реещи се в стратосферата, за да се даде достъп до интернет в зоните над които прелитат.

Ние правим едва първите стъпки в проекта, но вече сме замислили система, която използва балони, носени от вятъра на височини два пъти по-големи от тези на търговските полети, за да осигурят достъп до интернет със скорости, сравними и дори по-големи от тези на сегашните 3G мрежи, обяснява компанията.

Идеята може да се стори чудновата, но тя почива на солидни научни основи, аргументира се Гугъл, която е използвала сътрудничеството на новозеландски оператор, за да осигури локално интернет връзката.

Гугъл твърди също, че е разработила алгоритми и сложни информационни системи, така че всеки балон да се позиционира в желаната зона в необходимия момент.

След Нова Зеландия IT гигантът смята да разшири тестването в страни на същата географска ширина – като Южна Африка, Уругвай, Австралия и Чили.

Проектът "Луун" се разработва от специалния научно-изследователски център Гугъл Х Лаб във Маунтин Вю в Калифорния с ръководител съоснователя на Гугъл Сергей Брин. Лабораторията вече разработи проектът Гугъл Глас (очила, свързани с интернет) и модели коли без водач.