Български ученици спечелиха Голямата награда на НАСА в конкурс за космическа колония! Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев създадоха иновативния проект Green Space (вдъхновен от зелените идеи на Greenpeace). Със своите феноменални решения на проблеми, които и до днес затрудняват големите космически държави, те се пребориха за най-високото отличие в ежегодния конкурс на НАСА!

NASA Ames Space Settlement Design Contest е ежегоден конкурс за ученици от целия свят. Проектът на нашите сънародници е бил един от над 600-те изпратени тази година. Те са работили по него в продължение на две години под ръководството на д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория и преподавателката по физика в МГ - Варна, Силвия Захариева. Основните проблеми, които Green Space решава, са почистването на околоземното пространство от космическия боклук, неутрализирането на опасните астероиди около Земята и разработването на мини за полезни изкопаеми върху тях, както и развитие на редица научни области, за чийто напредък космосът предоставя подходящи условия и нови възможности. Както казват самите ученици, "Космосът е не само нашето бъдеще, но и бъдещето на децата ни! Длъжни сме да им го предадем в чист, запазен и безопасен вид."

Самият проект представлява подвижна космическа станция изградена от 9 пръстена. Всеки един изпълнява определена функция и може да се върти с различна скорост, създавайки различни гравитационни сили. Жилищата на колонизаторите са обособени в най-големия пръстен, проектиран така, че да осигури максимално здравословна и удобна среда. В останалите пръстени се организира и координира събирането на космическите отломки, извличането на ценни метали от астероидите, научно-изследователска дейност, металургия, производство на храна и др.

Учениците и техните ръководители се гордеят с факта, че са правени щателни проучвания на всички засегнати въпроси и области, а всяко предложено решение е напълно наукосъобразно. Екипът и преди е печелил отличие на НАСА – втора награда през 2012 г., но тази година са на най-високото възможно стъпало. Неделчо Ласков пък отдавна е започнал да разкрива високия си потенциал с научните си статии в електронното списание SciFi.bg

Green Space обаче не е единственият български проект, отличен с награда на НАСА! Проектът за космическата станция Daphne е получил първа награда на журито за ученици от 12-ти клас, а "Аква де Вита" - космическа колония, която да добива вода от кометите, е удостоена с окуражителна награда.

Така и трите изпратени тази година български проекта се оказват сред най-добрите в света! Много е вероятно обаче учениците и техните ръководители отново да имат нужда от финансова помощ, за да отидат до НАСА, да представят проекта си на живо пред астрономическата общност и да вземат наградата си. В момента те все още празнуват, но скоро търсенето на спонсор, който да им отвори вратите към голямото астрономическо бъдеще, ще започне.