Върховната рада на Украйна прие оставката на временния министър на отбраната Игор Тенюх от втори опит, предаде ИТАР-ТАСС.
При първи опит по-рано през деня депутатите не събраха необходимото мнозинство, за да отстранят министъра, като депутатите от партия УДАР не участваха в гласуването. След това и.д. председателят на Парламента Олександър Турчинов обяви пауза за консултации с лидерите на парламентарните групи. При повторното гласуване оставката на Тенюх беше приета с 228 гласа.

Тенюх подаде оставка заради критиките срещу начина, по който се справял с кризата в Крим.
Радата назначи за и.д. министър на отбраната Михайло Ковал.

Франс прес посочва, че Ковал е ген.-полковник на служба в Крим, задържан за кратко в началото на март от проруските сили.
Същевременно украинските депутати

не подкрепиха молбата на Турчинов да освободят самия него от председателският пост на Върховната рада,
който той съвместява с поста на и.д. президент на страната.
В гласуването участваха само двама депутати. Самият Турчинов, който е и и. д. президент на Украйна, подаде оставката си като председател на парламента, след като Виталий Кличко, лидер на партия УДАР, коментира че може да се постави въпроса за смяната му.

„Виждаме, че действията на министъра на отбраната са неефективни. Трябва да се проведат консултации по този въпрос в рамките на коалицията. Ако продължава така, можем да поставим въпроса и за смяна на председателя на Върховната рада“, отбеляза Кличко.

„Ако някой има претенции към мен, поискайте оставката ми. Ако не искате да го направите, аз сам ще поставя на гласуване този въпрос“, отговори Турчинов, преди да постави оставката си на гласуване.

„Украйна постигна споразумение с Русия да изтегли от Крим украинските войски в пълен състав заедно с оръжието им“, съобщи по-рано Тенюх.

„Генералният щаб в Киев приключва разработването на плана за предислокация на подразделенията. Над 6500 украински военнослужещи и членове на семействата им смятат да напуснат Крим“, каза още той.

В Крим и Севастопол имаше общо 18 800 украински военни, сред които 11 900 военни моряци и 2900 души от военната авиация. 4300 военнослужещи искат да продължат службата си в армията на Украйна и заедно с 2200 членове на семействата им да бъдат евакуирани от Крим, уточни Тенюх.

Друг висш служител – Серхий Куницин, депутат и представител на и.д. президента Турчинов,
подаде оставка в знак на протест срещу бездействието на властите в Киев
във връзка с присъединяването на Крим към Русия.

„Срамувам се от всичко това“, посочи в предаване на Първи телевизионен канал Куницин, който е депутат от партията УДАР на бившия боксьор Виталий Кличко.

„Заповедта за евакуация на нашите сили в Крим беше подписана чак в понеделник, но утре няма да има кого да евакуираме... Всеки ден наши военни биват пленявани, а ние само правим съвещания и дебати“, подчерта Куницин, който навремето е воювал в Афганистан.

Той припомни, че е правил редица предложения в правителството, и то още преди референдума в Крим, за запазване на полуострова в територията на Украйна.
Едно от тях е било за признаване на руския език в Крим, а друго – за обявяването му за специална икономическа зона.

„Срамувам се да участвам във всичко това, без да мога да направя нищо“, каза още депутатът.