ООН призова във вторник Турция социалната мрежа Туитър отново да започне да функционира в страната. От световната организация коментират, че със спирането на мрежата Турция нарушава правата си в съответствие с международното право.

"Загрижени сме от блокирането на достъпа до Туитър на 20 март от службата за телекомуникациии това действие може да се окаже несъвместимо със задълженията на Турция, свързани с международните човешки права", заяви Рупърт Колвайл, говорител на комисаря на ООН за човешките права. "Същите права, които са в сила извън мрежата, трябва да се спазват и в нея Така че ние ще поискаме от властите да възстановят ползването на Туитър", допълни той пред репортери в Женева.

Миналата седмица турските телекомуникационни власти блокираха достъпа на ползвателите до американската социална мрежа след заповед от премиера Реджеп Тайип Ердоган, след като представители на опозицията я използваха, за да разпространят записи, обясняващи намесата на премиера в голям корупционен скандал.