Отказваме се от третата квота в ЦИК, утре ПГ на ДПС ще подкрепи предложения от ГЕРБ кандидат за заместник-председател на ЦИК, заяви в НС председателят на ДПС Лютви Местан.

Ще подкрепим както предложението за включване на проект за решение в дневния ред, така и самия проект за решение, добави Местан. ПГ на ДПС няма да внесе проект за изменение на Изборния кодекс- нека всички бъдат доволни, посочи той. Според него това не прави указа на президента нито законен, нито справедлив. С гласовете си над 400 000 избиратели са отредили на ДПС статута на трета политическа сила, но за този факт президентът остана глух, сляп и вместо да го отчете ни изравни с "Атака".

Вчера се отзовахме на поканата на президента за консултации и след като той категорично отказа да коригира указа си, предложихме единствения възможен изход - промяна на броя на членовете на ЦИК със спешно изменение на Изборния кодекс. Увеличението на състава на ЦИК от 19 на 20 би довело до следното разпределение на 18-те членове без двамата на партии и коалиции, представени в ЕП – по парламентарни групи това разпределение би било – ГЕРБ – 7 , БСП 6, ДПС 3, "Атака" – 2. Това е абсолютно точното и по тази причина и неоспоримо справедливо.