Имаше конкретни предложения за откриване на директна ро-ро линия между български пристанища и руски. Това каза транспортният министър Данаил Папазов, който участва в срещата на премиера с представители на бизнеса – членове на Българо-руската търговско-промишлена палата.

На срещата повечето въпроси на бизнеса са били свързани с опасения за нарушаване на транспортните връзки между България и Русия, още повече в контекста на автомобилния транспорт. Именно там е имало и конкретни предложения за откриване на директна ро-ро линия. "Ние имаме абсолютна готовност в МТ за посрещане на такъв товаропоток. Още повече, че и двете големи морски пристанища Варна и Бургас имат готовност за обработка на ро-ро кораби", обясни той. Папазов каза, че е създаден и вариант за допълнителни полети, главно чартърни за лятото, за да няма никакви проблеми с туристите.

Данаил Папазов каза, че темповете на отварянето на такава линия зависят от това дали компаниите, които са я предложили имат готовност с кораб, който да я обслужва. "Ние имаме готовност още от утре да обслужваме такъв кораб", категоричен е той и обясни, че идеята е да има директна връзка за автотранспорт между България и Русия, в момента няма такъв проблем, но ако настъпи ще трябва. Има такава заявка и за пристанищата в Бургас и Варна.