Нямаше да правя предложение, ако не бях убеден. Така премиерът Пламен Орешарски отговори на въпрос убеден ли е, че Делян Пеевски може да се справи с ръководството на ДАНС.

Орешарски обясни, че "щом президентът така е искал" ще аргументира предложението си за председател на ДАНС на заседанието на КСНС следващата седмица. Премиерът подчерта, че само НС може да промени решението за това кой да оглави ДАНС. Премиерът подчерта, че аргументите му да предложи Делян Пеевски са професионални. "Аз уважавам президента и уважавам неговото мнение", подчерта министър председателят.

И изтъкна: "Аз правя всичко възможно да няма противопоставяне между институции". "Винаги гражданското недоволство ме притеснява. Има случаи, когато обществото ни е разделено и недоволството на една група е за сметка на друга", коментира още премиерът. Той отказа да коментира реакциите на депутатите от КБ Янаки Стоилов и Георги Кадиев във връзка с избора на председател на ДАНС.

Орешарски е поставил на Делян Пеевски задачи свързани на първо място с подобряване на събираемостта на приходите. "Подобряване на събираемостта на приходите означава и борба с контрабандата", подчерта премиерът и призна, че е притеснен от големият размер на контрабандата, който е видимо по – голям от периода преди кризата.