Сериозен пробив бе направен в търсенео на извънземни форми на живот, след като учени откриха обитаема планета с почти същия размер, като Земята, съобщава "Дейли Мейл".
Астрономът Томас Баркли от Изследователския център на НАСА в Калифорния е направил откритието, използвайки данни, събрани от космическия телескоп "Кеплер".
Планетата, която все още няма име, е открита в орбита на неидентифицирана звезда в т.нар. Златокоса зона - район около звездата, който излъчва достатъчно енергия, светлина и топлина, за да може на планетата да има вода.
Господин Баркли съобщи за откритието си по време на конференция в Аризона, посветена на търсенето на живот извън Слънчевата система. Използвайки снимките, направени от телескопа "Кеплер", Баркли вярва, че е открил нова звездна система, състояща се от пет планети, които обикалят около звезда-джудже M1.
М джуджетата са звезди, които са много по-малки и по-слаби от земното слънце и не са достатъчно ярки, за да бъдат забелязани с просто око. Познати още като червени джуджета, тези звезди представляват 70% от звездите в Галактиката.
За сравнение, нашето слънце се нарича G джудже, като от този тип джуджета са само 5% от звездите във Вселената.
Предполага се, че най-външната планета в звездната система на Баркли е 1,1 пъти по-голяма по размер от Земята и е наречена Златокоса планета, защото обикаля в обитаемата зона на джуджето M1.
Въпреки, че и преди са откривани планети, подобни на Земята, безименната Златокоса планета на Баркли е най-близката по размер до нашата планета.
Други подробности около откритието на Томас Баркли не се съобщават и се очаква официалните заключения около откритието му да бъдат обявени публично по-късно тази година.
Космическия телескоп "Кеплер" на НАСА до момена е открил почти 3000 кандидат планети извън нашата Слънчева система, като за една пета от тях се смята, че са "супер - Земи", между 1,25 и 2 пъти по-големи от Земята.