България вероятно ще загуби между половин и един милиард евро от фондовете, с които разполагаше през настоящия финансов период, прогнозира евродепутатът Ивайло Калфин, съобщиха от офиса му.

Заради слабото усвояване, страната ни няма да успее да използва тези средства до края на годината и ще ги загуби. Калфин пожела на новото правителство да успее да спаси колкото се може от тези пари, влагайки ги във вече готови проекти.

За шест години и половина България е усвоила 31% от структурните фондове, което означава, че за следващите две, ще трябва да харчи по 150 млн. евро на месец, за да може да навакса останалите 70% от европейската солидарност.

Това заяви отговарящият за България в Генерална дирекция "Регионална и урбанистична политика" на Европейската комисия Йероен ван Оел. Според него до края на годината ще стане ясно колко точно пари ще загуби България, но очакванията са, че те ще възлязат на 6-8% от средствата, предназначени за страната през настоящия финансов период.

Калфин и Ван Оел говориха на конференция за планирането на евросредствата за 2014-2020 г., която се проведе днес в София по инициатива на българския евродепутат, който е съдокладчик на Европейския парламент по дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г.

Калфин, Ван Оел, както и Иван Иванов от отдела за планиране на евросредства в МС представиха новостите в европейското финансиране и най-вече споразумението за партньорство, което България трябва да подпише с Европейската комисия до края на годината, за да има достъп до финансиране.

Ивайло Калфин критикува подхода на бившето и на служебното правителства, които са обявили, че ще поемат ангажименти по всички 11 приоритета, сложени на масата от Европейската комисия. "Подходът за всичко по малко, няма да даде необходимия ефект. За да изиграят ролята си на катализатор, европейските средства трябва да бъдат концентрирани в няколко области", заяви евродепутатът.

Това на първо място трябва да е образованието, защото България спешно се нуждае от добре квалифицирана работна сила. Както и иновациите и внедряването на нови разработки във фирмите. Парите от фондовете трябва да се използват и за насърчаване на преработвателната индустрия, защото в момента страната ни изнася основно суровини, добави той.

Понеже България няма да има повече европейски средства през следващия период, отколкото сега, те трябва да се използват максимално ефективно, коментира Калфин. Той смята, че все още е възможно страната ни да фокусира по-добре политиките, с които се ангажира в споразумението за партньорство.

"Трябва да разберем каква искаме да бъде България след 20 години и да се концентрираме върху постигането на нашата цел", убеден е Ивайло Калфин. Споразуменията за партньорство са нов механизъм на ЕК за насочване на средствата от фондовете към изпълнението на целите на стратегия Европа 2020. Брюксел дава възможност страните членки да избират между 11 направления за инвестиции чрез еврофондовете. В момента се водят преговори по споразумението на България. Правителството планира да представи през септември в Европейската комисия проекта на споразумението.