Хиляди хора облечени в ярко бяло от глава до пети, се стекоха в Париж снощи, за да пийнат шампанско и да похапнат изискана храна заедно на ежегодната Вечеря в бяло, която тази година отбелязва 25-та си годишнина.

Записалите се за вечерята хора били държани до последно в неведение къде точно ще се проведе гигантското парти, но били уведомени чрез имейли по-рано вчера да се насочат или към Трокадеро, или към Лувъра.

Точно на часа били наредени маси за пикник с бяла покривка отгоре, бутилките с вино били отворени и хората започнали да се хранят. Те се наслаждавали на вечерята си на фона на Айфеловата кула и Лувъра до полунощ, когато прибрали останките от храната си и си тръгнали.

Традицията започнала през 1988 г., когато група от десетима приятели решили, че искат да похапнат на забранено място във френската столица. Но в крайна сметка към тях се присъединили още 200 души в Жарден дьо Багател, любимото място на френските кралски особи, включително на Мария Антоанета.

Оттогава събитието придобило глобални размери, като подобни вечери се организират и в други европейски градове, включително в Милано и Барселона, както и в десетки градове в САЩ, Канада, Сингапур и дори в Руанда и Бряг на слоновата кост.

Но парижката версия на събитието си остава най-забележителната. Всяка година списъкът с гостите надхвърля 15 000 души, а предишни вечери са се организирали на прочути места като Пон дез Ар, околностите на Айфеловата кула, Лувъра и Версайския дворец.

Всеки поканен на вечерята трябва да доведе приятел и да пристигне с градския транспорт. Гостите трябва да носят маса за пикник, кошница за пикник, сгъваеми столове и покривка за маса, всички, разбира се, в бяло. Мъжете и жените седят един срещу друг на масата, а гостите нямат право да седнат, докато не бъде подредена цяла редица с маси.

Ако бъдете поканени, не се чудете дали да не се откажете в последния момент, ако не се появите или не спазите правилата на събитието, няма да бъдете поканени отново.