С решение на Конституционния съд на Румъния, който беше сезиран от трима пенсионирани инженери от град Арад, държавата бе осъдена да изпълни предвидено в закона индексиране на парите за старост, което бе отложено поради липса на средства в бюджета. Това съобщи вестник "Евениментул зилей".
Така около 234 000 пенсионери ще се възползват от увеличение на пенсиите си, обяви лично премиерът Виктор Понта на пресконференция в министерството на труда. Държавата ще даде предвидената в закона добавка към пенсиите в размер средно на около 30 лева, обеща той.

Според румънския премиер тези средства са предвидени в бюджета за тази година и никой няма да изгуби никаква сума. Министърът на труда отбеляза, че всички 234 хиляди пенсионери ще получат неизплатената разлика до края на месец март.

Междувременно премиерът Виктор Понта реши да подпомогне големите потребители на ток и газ, които се оплакват от прекалено високите цени.

Методът за подкрепа на големите потребители на ток е чрез освобождаване от заплащане на 85% от цената на зелените сертификати. Засега обаче не се знае как министър-председателят ще подпомогне големите потребители на газ, и то при положение че тази година се очаква цената на природния газ за промишлени потребители да нарасне с общо 14 процента на три етапа.