Латвийците са специалисти в кражбата на хладилни камиони, албанците – в трафика на хероин, българите контролират наркопазара на кокаин, съобщава френското списание "Льо Поан".

В най-бедната страна на Европейския съюз мафията се ражда с изгрева на демокрацията. Подобно на останалите сателити на СССР, България създава мрежа от спортни училища. Там се обучават шампиони, които се състезават със спортисти на "големия брат". В началото на 90-те години школите затварят врати заради проблеми с финансирането. Тогава част от шампионите се групират в бригади и се "преквалифицират" в рекетьори. Принуждават жертвите си да им плащат, за да ги защитават от други групировки. После се включват в бизнеса с проституция, фалшифициране на кредитни карти и наркотици.

Българските лоши момчета си създават връзки във водния транспорт и пристанищата на страната и предлагат услугите си на групировки от Южна Америка, които ползват платноходки и контейнери, за да пренасят дрога. След време самите българи решават да се захванат с тази работа-  купуват и доставят кокаин. През март испанската гражданска гвардия залови 600 килограма от белия прах в платноходка близо до град Кадис в Андалусия.  На борда на плавателния съд властите откриха българин на възраст около 60-те. За няколко години българските престъпни групи се превърнаха във важен фактор в трафика с наркотици към Западна Европа. От две години стъпиха и на френския пазар. През април на френско-  испанската граница полицаи откриха 50 килограма кокаин, превозван в камион. Разкритието е свързано с друг случай от февруари тази година – тогава в Испания бяха задържани двама българи с 1,850 млн. евро в автомобила им.

Три групировки си делят кокаиновия пазар. Босовете им се наричат "мутри", синоним на "мафиоти". Повечето демонстрират луксозен начин на живот. Някои обаче предпочитат дискретността и навличат костюми на "бизнесмени". Именно такъв е случаят на Евелин Банев – Брендо, 49-годишен бивш бригадир. Той е заподозрян, че притежава 3 платноходи, всяка от които съдържа по 3 тона кокаин. Съдовете бяха засечени от португалските власти през 2007 г. Дъщеря му беше отвлечена през март в столицата на България – София, а после -  освободена. Твърди се, че откупът за живота й е бил 500 000 евро. През февруари Брендо беше осъден на седем години затвор за пране на пари. Очаква го второ дело за трафик на кокаин от Венецуела, Аржентина и Санто Доминго.