Образувано е досъдебно производство срещу неустановено длъжностно лице на Националния военноисторически музей (НВИМ) във връзка с изчезналото трофейно знаме. Образуваното досъдебно производство вече има наблюдаващ прокурор, а разследването на случая се осъществява от Военна полиция.
„Докато не приключи разследването, не могат да се издават подробности около случая, но става въпрос за пленено трофейно знаме на германския Вермахт, което е било изложено, и е изчезнало. Начинът на изчезване на знамето се разследва”, обясни говорителят на прокуратурата.

Ангажимент на Военно-окръжната прокуратура е да провери дали са били изпълнени всички задължения от страна на служителите на музея, които са длъжностни лица, работещи в Министерство на отбраната.
„В случая се установи, че те са си изпълнили задълженията и най-вероятно някоя от прокуратурите в район София ще поемат разследването. Трябва да се провери дали служителите не са допуснали по някакъв начин умишлено извършването на тази кражба или дали не са участници в подготовката за тази кражба”, отбеляза още полк. Алексов.