"Делян Пеевски има достатъчно опит, че да се справи с работата в ДАНС". Това обясни пред журналисти премиерът Пламен Орешарски в Министерски съвет, след среща с представителите на протестиращите.

По думите му, такава е и преценка на политическите сили, които подкрепят правителството. "Считам, че Пеевски е специалистът, който може да ръководи агенцията. Избирахме кандидатурата за председател на ДАНС между няколко", уточни Орешарски. Парламентът направи своя избор - какво още искате да ви отговоря", учуди се премиерът.

Той бе категоричен, че не би си позволил да споменава други кандидатури в каквито и да е длъжности. Повод за репликата бе въпросът кои са били другите кандидатури за председател на ДАНС. Малко по-рано днес Орешарски подчерта, че кандидатурата на Делян Пеевски е надделяла с това, че е специалист, но не вътре от системата.

"Умишлено търсехме външен специалист, за да може да се преструктурират някои активности", ясен бе Пламен Орешарски. По думите му първите задачи на новия шеф на ДАНС са възстановяване на държавността, в това число пресичане на контрабандните канали.