Европейската комисия многократно е предупреждавала България, че борбата с организираната престъпност върви бавно. Това заяви говорителят на комисията Марк Грей.

"В последните ни доклади по Механизма за сътрудничество и проверка подчертахме, че борбата с организираната престъпност в България в последните години се развива бавно", подчерта той.

"Комисията многократно подчертаваше в своите доклади значението на лидерството, особено от гледна точка на непрозрачните процедури, които не дават възможност да се разследват почтеността и компетентността, а това сериозно затруднява установяването на доверие в системата", добави говорителят на ЕК.

Относно назначаването на Делян Пеевски Марк Грей заяви, че ЕК няма практика да коментира отделни назначения в страните-членки. "Имаме дълга политика да не коментираме отделни личности, които се назначават в различните държавни органи, така че няма да коментирам конкретния човек. Мога да коментирам общо борбата с организираната престъпност в България", каза той.