В момента заедно със съсловните организации разработваме предложения към НЗОК и тогава съвсем конкретно ще обясним как могат да се премахнат лимитите за направленията.

Това обясни пред медиите в парламента здравният министър д-р Таня Андреева. Примерно, сега за болните от диабет се изписва и се подава към касата инсулин без да има регистър за диабетиците. Питам се кой може да защити това и дали точно тези бройки и терапии са адекватни на хората, които имат нужда от подобно лечение, коментира Андреева. Това е повсеместно.

Единственият регистър, който прилично работи и може да се усъвършенства е регистърът за онкозаболяванията. Никои други от социално значимите заболявания нямат регистри - нито при астмата, нито при диабета и т.н. Навсякъде по света има модели, които работят и ние няма нужда да измисляме нещо ново. Стремим се да осигурим и контрол в лечебните заведения, които изписват тези терапии, докато се въведат регистрите, каза Андреева.

Категорично неприемливо е това, е нейното мнение за връщане на стария режим на разделно пушене в закрити помещения. Но аз мисля,че трябва да се контролира и пушенето в районите на открито, живея близо до училище и всеки ден виждам ученици да пушат в училищния двор, заяви с възмущение министърът. Мисля, че контролът за отпускане на лекарства не е достатъчно добър, средствата не са толкова ограничени, но няма контрол при отчитане на ефективността, подчерта д-р Андреева.