Всеки трети проект за селски туризъм, кандидатстващ за субсидия по Програмата за развитие на селските райони, е за купуване на коли. Това става ясно от отговор на Държавен фонд "Земеделие" до "Труд".

"На обработка подлежат около 600 проекта. Около 200 от тях предвиждат купуването на превозно средство", написаха от ведомството. Евросубсидия за возилата се иска от предприемачите с мотив, че ще се ползват за посещение на забележителности и излети в природата.

В края на миналата седмица от Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми обявиха, че фонд "Земеделие" отказва да приеме указания на министерство на земеделието, в които не се препоръчва директното субсидиране на покупката на автомобили. От асоциацията са категорични, че ще се финансира купуването на луксозни коли като джипове и дори яхти. Европомощта за тях щяла да е до 200 000 лв.

"Има проекти за купуване на високопроходим джип БМВ X5 - M - 3 броя с цел туризъм, закупуване на яхта с 3 каюти с цел туризъм и т.н.", посочи Ивайло Здравков от асоциацията.

От министерството на земеделието потвърдиха, че в момента максималната субсидия е 100 000 евро.

От фонд "Земеделие" отхвърлиха твърденията, че не се съобразяват с предписания на аграрното ведомство и посочиха, че диалогът между двете институции е ежедневен.

Оттам са категорични, че ще бъде въведен лимит на разходите за покупка на превозни средства, като в момента се конкретизира максималната сума между министерството и фонда.