За първи път расовите и етническите малцинства в Америка съставляват около половината от населението под 5-годишна възраст и ще станат мнозинство тази или следващата година.

Това показват данните от ново преброяване на населението, което сочи по-бърза от очакваното промяна на малцинствата и мнозинствата, като белите ще бъдат малцинство до 2043 г. Данните показват още, че за първи път от близо един век насам смъртността при белите американци е по-висока от раждаемостта.

Бюрото за преброяване на населението на САЩ съобщи по-рано тази година, че небелите бебета надвишават белите. Подкрепени от имиграцията и високата раждаемост, особено сред испаноезичното население, расовите и етническите малцинства нарастват по-бързо от белите.

Въз основа на сегашния растеж белите във възрастовата група под 5-години ще станат малцинство тази или следващата година, заяви директорът на Бюрото за преброяване на населението на САЩ Томас Месенбург. Според прогнозите до пет години малцинствата ще съставляват над половината от децата под 18-годишна възраст. А не след дълго цялото бяло население на САЩ ще започне неумолимо да намалява в абсолютни цифри.

Неиспаноезичните бели остават мнозинство в Америка, но миналата година са регистрирали по-голяма смъртност, отколкото раждаемост. Броят на неиспаноезичните бели в Америка е нараснал заради пристигането на 188 000 бели имигранти в САЩ от страни като Канада и Германия. Вестник "Вашингтон Пост" съобщава, че резкият спад на раждаемостта спрямо смъртността е изненада за анализаторите, които очакват феноменът да се случва редовно от 2025 година нататък.

Един от факторите за промяната е възрастта. Белите обичайно са по-възрастни от другите раси. Средната възраст при неиспаноезичните бели е 42 години. При азиатците тя е 34 години, при афроамериканците - под 32 години, а при испаноезичните американци - под 28 години. Друг фактор е раждаемостта, която е намаляла значително при белите жени от началото на рецесията през 2007 г. В тази група раждаемостта сега е на по-ниски от необходимите нива за запазване на населението й.

Пропастта между бедни и богати в САЩ е най-голяма от 1970 г. насам, поради което достигането до средната класа става все по-трудно. Дългосрочните промени в семейната структура като намаляването на браковете са довели до увеличаване на домакинствата със самотни майки във всички възрастови групи, като най-бърз е растежът при белите. Над 40% от новородените сега се раждат извън брак и в семейства с ниски доходи.