Чаша горещ шоколад преди лягане предпазва от диабет, установиха американски учени.

Мишки, които били подложени на диета с високо съдържание на мазнини, страдали и от по-малко възпаления, когато получавали какао на прах. Учените смятат, че откритието им, публикувано в European Journal of Nutrition, може да се приложи и при хората. Черният шоколад е богат на флаваноли, които подобряват кръвообращението, като разширяват кръвоносните съдове.

За целите на изследването мишките били хранени с човешкия еквивалент на 10 супени лъжици какао на прах, около четири-пет чаши горещо какао, в продължение на десет седмици. "Изненада ме мащабът на последиците. Ефектът за теглото не беше толкова голям, колкото очаквахме, но бях изненадан от драматичното намаляване на възпаленията и мастната инфилтрация на черния дроб", заяви ръководителят на изследването проф. Джошуа Ламбърт.

Редица индикатори за възпаление, което причинява диабет от втори тип като предизвиква инсулинова резистентност, били значително по-ниски при мишки, хранени с какао, и почти идентични при контролна група, която получавала само храни с ниско съдържание на мазнини.

Така например мишките от първата група имали с около 27% по-малко инсулин в плазмата си, високите нива от която показват, че пациентът може да е болен от диабет. Какаото на прах намалява с около една трета и количеството вредни мазнини, които се отлагат в черния дроб, наречени триглицериди. Проф. Ламбърт от Държавния университет в Пенсилвания, заяви още, че мишките регистрирали малко, но значимо намаляване на индекса на телесната си маса.

Какаото се използва в медицината от повече от 2000 години. Маите и ацтеките били убедени, че то лекува редица заболявания като висока температура, сърдечна болка и заболявания на червата. В последните години учените установиха, че редовното консумиране на богати на флавоноиди плодове и зеленчуци намалява опасността от рак, инсулт и сърдечни заболявания.