САЩ ще изпратят подводен дрон, който да потърси останки от изчезналия самолет на Malaysia Airlines, съобщи Reuters. Роботизираната подводница в момента се намира в Австралия и до дни ще бъде в региона на предполагаемото място на разбиването на самолета.
Дронът Bluefin е с дължина около пет метра и тежи 800 кг. Той може да прекара малко над един ден под водата, преди да трябва да се върне на повърхността. Апаратът може да достига дълбочини от над 4500 метра.

Робототизираната подводница ще се опита и да улови сигнал от черните кутии, който обикновено се излъчва в продължение на около 30 дни след инцидента. За целта ще бъде дооборудвана с допълнителни сензори, които са били изпратени от Ню Йорк в понеделник. Времето е съвсем малко, затова специалистите ще бързат да започнат операцията възможно най-скоро.

От Пентагона допълват, че дронът ще може да бъде ефективен, когато регионът на търсене бъде значително намален и бъдат избрани конкретни места. За сега това все още не се е случило.

През 2009 г. с подобна технология е била открита черната кутия на самолет на Air France, който е катастрофирал в Атлантическия океан. Тогава обаче е имало локализирани места на търсене.