Народните депутати избраха депутатът от ДПС Делян Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност".

Народните представители избраха Пеевски за председател на ДАНС при прегласуване с гласуването на 204 депутати - 116 гласа "за", 87 "против" и 1 се въздържа. След гласуването Пеевски положи клетва.

"ДАНС вече ще работи, няма само да се говори", заяви на излизане от парламента новоизбраният председател на агенцията. Със сигурност няма да има разчистване на сметки, ще работя само за държавата и нейните граждани – ще го видите по действията ми, каза още Делян Пеевски.

С днешна дата в Държавен вестник е обнародван Законът за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност". Предложението Пеевски да поеме ДАНС е на министър-председателя Пламен Орешарски, който го обяви от парламентарната трибуна.

Не мога да повярвам това, заяви Бойко Борисов, който излезе от пленарна зала заедно с депутатите от ПГ на ГЕРБ. Това е краят на столетницата, добави Борисов.

Вярвам, че всяко предложение на г-н Орешарски работи за хората и държавата, каза преди гласуването лидерът на социалистите Сергей Станишев. Престъпността, малка клика от върхушката на партия ГЕРБ, четири години оглавяваше всички сфери на обществения живот, което доведе до рязък спад на държавността, продължи той.

Протестите в края на зимата се основаваха на липса на усещане на доверие в институциите. Това правителство има и друга мисия, освен съживяване на икономиката и по-голяма социална защита на хората и тя е: възстановяване на демократичната държава. Само че този процес не е приключил, цялата власт продължава да се намира в ръцете на една групировка, има мащабен план за дестабилизиране на държавата от групировка, която четири години ограбваше държавата и всяваше страх сред хората, подчерта Станишев.

Целта бе да се продължи по старому. Когато днес се говорим за реванш - става ясно, че те не искат възстановяване на държавността. Трудните ситуации изискват нестандартни решения. Решението на министър-председателя не е стандартно, аз като министър-председател съм уволнявал г-н Пеевски, но съдът реши друго и го възстанови.

Реформата в този сектор трябва да продължи много по-цялостно, а не в интерес на една или друга политическа сила, смята Станишев. За мен е важно, че след като е приел да бъде номиниран за поста г-н Пеевски си е дал сметка за отговорността. Последните четири години срастването на държавата с мафията застрашава самите устои на държавата.

Но има ясно поети ангажименти от кандидата за този пост, че ще работи в съобразно закона в интерес на хората. Това ми дава основание да подкрепя кандидатурата, предложена от г-н Орешарски. Новото правителство има да свърши огромна по мащаб работа - за укрепване устоите на държавността, за по-голяма заетост, икономическо съживяване и укрепване на институциите. Не може да има доверие, ако някой краде в държавата и ограбва хората. Затова трябват сериозни мерки и аз заставам зад тази кандидатура, подчерта червеният лидер.