Pуска аристократка и бивш модел на “Версаче” и “Валентино” стана британска баронеса, след като си купи замък на 460 години в Шотландия.

43-годишната Олга Рох отсега нататък ще носи титлата “баронеса на Инчдрюър”. Тя плати 400 хиляди британски лири за замъка Инчдрюър край Банф, графство Абърдийншър, макар че никога не го е виждала на живо.

Красивата рускиня има синя кръв във вените си, макар че отдавна ѝ е отнета титлата “принцеса”. Олга е от руски аристократичен род и по бащина линия е принцеса, пряка наследничка на екзекутирания от болшевиките руски цар Николай Втори. Семейството ѝ губи двореца си в Москва по време на октомврийската революция в Русия през 1917 година.

Олга, която е известна не само с дрехите си, но и с участието в тв риалитито “Запознайте се с руснаците” миналата година, вече е намерила своето тихо и отдалечено място, където да се оттегля от шумотевицата на ежедневието, пише британският в. “Дейли мейл”.

Рускинята купува замъка в Шотландия след смъртта на предишния му собственик граф Робин дьо ла Лан-Мерле, който умира през юни 2012 г. на 87-годишна възраст. Дизайнерката решила да купи миникрепостта, за да си намери

място, където да се “изключва” от натоварения си стил на живот

“Живеейки в забързания до полуда свят на модата, понякога на човек може да му е много трудно да намери място, което да нарече свой дом. Децата ми понякога се чувстват най-уютно в самолета”, разказва тя. Като член на традиционно руско семейство познава много добре историята и връзките между Русия и Шотландия през вековете. Цялата ѝ фамилия обича Шотландия, разказва дизайнерката. Синът на Олга бил във възторг от историята на замъка и нямал търпени

да се срещне с трите призрака, за които се смята че живеят вътре,

разказва дизайнерката със смях.

Замъкът Инчдрюър е построен между началото и средата на XVI век и има много интригуваща история. Един от най-драматичните моменти е нападението срещу него на граф Къмбърланд през 1746 година, когато той преследва Чарлз Едуард Стюарт, наричан Чарлз III, или Хубавия принц Чарли, който е претендент за короната на Англия, Шотландия и Ирландия. Чарлз Едуард Стюарт е запомнен най-вече с подклаждането на неуспешно якобинско въстание в 1745 година, водено от него, след което бяга в Шотландия, а оттам в Европа.

По-съвременната история на замъка също не е за пренебрегване. След като сменил много собственици, замъкът Инчдрюър бил изоставен в началото на XX век. Граф Робин го купил през 1963 г.

Покойният собственик е наследник на френския крал Луи Филип Първи. Аристократът бил завършил Оксфорд и е ветеран от Втората световна война. Някога е бил официален пратеник на британската кралица, като е участвал в бляскави одежди в самата коронация на Елизабет Втора. Граф Робин получил по-късно и рицарско звание. Благородникът бил известен женкар. Известно е, че е имал продължителна любовна връзка с херцогиня Маргарете на Вютенберг, внучка на българския цар Фердинанд. От нея се родил синът му Патрик, но графът го оставил почти без никакво наследство. Сега Патрик е кмет на Делменхорст в Долна Саксония.

Въпреки многото си връзки граф Робин се оженил само веднъж, когато бил на 45 години. Обвързал се за медицинска сестра, която била два пъти по-млада от него. Бракът им обаче продължил по-малко от седмица. Твърди се, че

покойният собственик на замъка всъщност е прототипът на Джеймс Бонд,

тъй като бил приятел с автора на известната поредица от шпионски романи Йън Флеминг. Графът помогнал на Флеминг да направи своето проучване в тайните кралски архиви. Графът често обичал да казва и фразата “Светът не е достатъчен”, която по-късно се превръща в мото на Агент 007, а години след смъртта на Флеминг става и заглавие на филм за Джеймс Бонд.

Ексцентричният граф живял до смъртта си на остров Бернера край западния бряг на Шотландия, който бил негова собственост. Веднъж на шега графът обещал в радиоинтервю, че ще остави острова в наследство на внука на кралица Елизабет Втора - принц Хари. През 1993 г. графът за кратко обявил острова за продажба, след като установил, че състоянието му почти се е изпарило. Придумали го да се откаже от продажбата.

Преди да бъде преместен в старчески дом на острова, графът живял скромно в стара ферма, като четял книги за будизма. След смъртта му островът, който е с площ 250 акра, преминава в наследство на внука тийнейджър на графа - Сиран.

Новата собственичка Олга е омъжена за д-р Стивън Рох и двамата имат 3 деца. Въпреки семейните си ангажименти руската аристократка развива доста успешна кариера първо като манекенка, а сега и като изгряваща бизнесдама. Тя е

собственичка на марката за дамски дизайнерски дрехи

“Рохмир”, която основава през 2007 г. Олга от години се интересува от мода и е истински професионалист в тази сфера. Завършва бакалавърска степен по мода и дизайн в института “Марангони” в Лондон и след това получава докторска степен по специалността в Университета на Берн.

Компанията управлява отскоро и марката за дрехи от по-ниската ценова категория “Рохмиракъл”. Фирмата на Олга вече оперира в Европа и Азия, като има собствени магазини в Берлин, Лондон, Цюрих и Хонконг. Първоначално Олга се вдъхновява от модната линия на двайсетте и трийсетте години на миналия век. Използва предимно подплати от кашмир и коприна. Някои от изделията на компанията вече са патентовани като технически иновации. “Рохмир” е известна и с това, че използва в дрехите си най-финия френски вълнен плат и дантели.

Адвокатите на покойния собственик граф Робин обяснили на Олга, че титлата върви заедно със замъка и се предава на новия собственик. Рускинята вече е подала молба за придобиване на титлата в регистрационната служба в Шотландия.

Замъкът е малък и част от него е в руини. Олга е решила да го ремонтира и осъвремени донякъде, за да е удобен за живеене. “Нямам никакво намерение обаче да го превръщам в Дисниленд за Банф”, категорична е тя. Като дизайнер тя вярва много на силата на допира. “Мисля, че първото нещо, което ще направя, когато отида там, е да почувствам излъчването на старите стени на сградата. Не успях да спася семейния дворец в Русия, но сега имам възможност да спася един прекрасен замък в Шотландия”, разказва Олга. Тя е нетърпелива да разгледа околността, като признава, че повечето руснаци, живеещи в Лондон, имат много малка представа как изглежда Шотландия.