Германски фирми са започнали изтегляне на капиталите си от Русия в очакване на икономически санкции, като това е една от причините за падането на курса на рублата и силното обезценяване на руските акции. Според анализ на една от големите световни компании за икономическо наблюдение и оценки KPMG все повече големи германски предприятия изтеглят краткосрочните си инвестиции и печалбите си от Русия.
Официално все още фирмите призовават за дипломатическо решение на кризата, но е факт, че отдавна са започнали подготовка за изостряне на отношенията между Запада и Москва.

Индустрията се подготвя за изтегляне и на дългосрочните инвестиции. Това ще доведе до редица проблеми през идните години, смятат експерти. Германия е инвестирала над 20 милиарда в Русия през последните години. 350 000 работни места зависят от бизнеса с руската страна. Според KPMG големият губещ накрая обаче ще е самата Русия. Тя печели по 100 милиона долара дневно от продажба на газ в ЕС.

Канцлерът Ангела Меркел и президентът Владимир Путин обсъдиха по телефона ситуацията след присъединяването на Крим към Русия. Потвърдена била готовността за продължаване на диалога, включително на равнище експерти.