Археолозите в историческия град Луксор, Египет откриха две масивни древни статуи на фараон Аменхотеп III, които вече са изложени и могат да се видят от туристите, информира Си Ен Ен.

Новооткритите гигантски статуи, едната от които е висока повече от 11 метра и тежи 250 тона, са намерени в погребалния храм на фараона, известен още като "храм на милиони години" (Тивански некропол), на западния бряг на река Нил.
Статуите от червен кварцит са били намерени на същото място като Двата колоса на Мемнон, прочути 16-метрови изображения на владетеля, управлявал Египет в продължение на 35 години.

Двата монумента са открити по време на разкопки и първоначално са били разделени на парчета, които археолозите събрали и реставрирали и сега двете статуи са изложени в храма, на мястото, на което учените вярват, че първоначално са били издигнати.

Според световния фонд за монументи, храмът на Аменхотеп III е издигнат между 1390 и 1353 г. пр. Хр. за фараона. Бил е широк 100 м и дълъг 600 м, но само основите са се запазили до днес.

"Досега светът знаеше за Двата колоса на Мемнон, от днес нататък той ще знае за Четирите колоса на Аменхотеп III", обяви археоложката Хуриг Сурузиан, която ръководи службата за опазване на храма.

Едната от статуите, изобразява фараона седнал с ръце, положени на коленете. Сега е висока 11,5 метра, а първоначално е била висока 13,5 метра и е тежала 450 тона.

Фараонът е носел на главата си традиционната двойна корона. Под короната Аменхотеп III носи немес. Владетелят е облечен в плисирана туника, привързана на талията с широк колан. В подножието на десния му крак има статуя на съпругата му Тия, която носи дълга перука и е облечена в дълга тясна рокля.
Статуята на майката на фараона, която управлявала Египет до възкачването му на трона на 12-годишна възраст, която била изваяна до левият му крак, е изчезнала, по думите на археолозите. Самият трон е изцяло украсен със сцени, пресъздаващи обединяването на Горен и Долен Египет.

Втората статуя, която изобразява фараона прав, е поставена на Северната врата на храма.
В Луксор бяха представени и други артефакти, по-специално една рядка статуя от алабастър на Аменхотеп III, "уникална находка", според думите на Сурузиан.

Открита е била и статуя на дъщерята на фараона, принцеса Изет.

Аменхотеп III се възкачва на трона на Египет на 12-годишна възраст, около 1390 г. пр. Хр. Наследил империя, простираща се от Ефрат до Судан, той управлява повече от 35 години, преди да отстъпи трона на сина си Аменхотеп IV, по-известен под името Ехнатон.
Откритието на двете статуи идва в момент, когато туризмът в Египет е в колапс и се опитва да възвърне позициите си, които бяха загубени заради политическата нестабилност в страната след свалянето на Хосни Мубарак през 2011 г.