Темата за партийните субсидии е много остра за българското общество. Това заяви лидерът на „Атака" Волен Сидеров. Той изрази своето убеждение, че едно евентуално допитване, ще покаже, че народът е категорично против партийните субсидии.
По отношение на извънпарламентарните партии Сидеров заяви, че тяхната цел е да преминат границата от 1% и да започнат да получават държавни пари. Затова е редно да се помисли за варианта дали въобще да има партийни субсидии.
Националист номер едно подчерта, че това е свързано и с медиите и припомни, че за да имат трибуна партиите заплащат по 10-15000 лева за 1 минута. За сравнение - бюджетът на БНТ е 100 млн. лв., на БНР - 50 млн. лв., а субсидиите на партиите, парламентарни и извънпарламентарни са 41 млн. лв. Това показва, че бюджетът на някои медии е два пъти по-голям от този на всички партии, и въпреки това поставят тарифи. В тази връзка Сидеров заяви, че ако се премахнат партийните субсидии, трябва да бъдат направени промени в Закона за електронните медии, които да премахнат тарифите и плащането по време на избори. В това число и частните медии.
Сидеров постави и акцент върху връзката - субсидии на партии и финансиране на медии, защото политиката се прави чрез медиите.
По време на дебатите по промените на Закона за политическите партии Волен Сидеров призова неизразходената държавна субсидия да бъде връщана обратно в бюджета, за да не се получават злоупотреби. Такава е практиката на партия ГЕРБ, която използва субсидията си за печалба от лихва по депозит.
„За да отговорим на обществените нагласи, партийните субсидии трябва да бъдат премахнати", категоричен бе националистът. Сидеров се обяви категорично против внасянето на депозит на партийните субсидии и предложи остатъците да отиват обратно в бюджета.
Той припомни, че в момента се намираме в тежка икономическа криза и народът следи къде отива всеки държавен лев, даден на партиите.
Националист номер едно подчерта, че партиите могат да се финансират от членски внос и дарения, като по този начин ще се спестят пари на данъкоплатеца. Според него е добре да се помисли за дарения или донорство от страна на физически лица и фирми, за да не да не тежи финансирането на държавния бюджет.
„Ако ние сега приемем тези поправки, с които леко, козметично само да променим плащанията, субсидиите за партиите надолу, това няма да предизвика добър обществен ефект, защото хората ще кажат тези пак се уредиха да вземат субсидии, а за нас, за бедните, за пенсиите няма отношение. Нека да помислим в тази посока, ако дадем пример, премахнем партийните субсидии изобщо и за парламентарно, и за извънпарламентарни партии, това ще бъде един много, много силен знак за хората, че ние сме се замислили за тях. Четиридесет и един милиона лева могат да отидат за много силно нуждаещи се хора", заключи лидерът на „Атака".