На австрийския енергиен доставчик ЕВН предстоят изнервящи дни, пише австрийският вестник "Курир".
Българският енергиен министър поиска от дъщерното дружество на ЕВН в страната да изплати до сряда около 60 млн. евро на държавната енергийна компания НЕК, в противен случай лицензът на ЕВН в България ще бъде отнет, мениджмънтът на дружеството ще бъде изхвърлен, а самото дружество - одържавено, пише австрийският вестник за заплахите на властта към ЕРП-тата.
"Енергийният министър Драгомир Стойнев твърди, че ЕВН дължи на НЕК милиони. Австрийците яростно оспорват това, отказват да направят плащането и изчакват дали правителството в София действително ще дръзне да пристъпи към национализация", посочва "Курир".
Публикацията продължава: "Икономическият фон на конфликта е лесно обясним: България въведе финансово подпомагане за екологичното електричество, което доставчиците на ток трябваше предварително да финансират. Затова "ЕВН България", както и двата други доставчика на ток в страната, чешкият ЧЕЗ и "Енерго-Про" (те имат същия проблем като ЕВН), изплащат финансовите помощи на слънчевите и вятърни паркове, управлявани предимно от частни бизнесмени. Правителството обеща, че НЕК ще възстанови средствата, но парите от там така и не дойдоха.
В резултат на това "ЕВН България" спря плащанията към НЕК, от чиито производствени мощности купува ток и се обърна към арбитражен съд във Вашингтон. Според говорителя на НЕК Щефан Цах междувременно в спора с НЕК става дума за общо 120 млн. евро, които НЕК дължи на "ЕВН България".
В случай на отнемане на лиценза арбитражният съд ще трябва да разгледа и обезщетенията за ЕВН. Това би могло да излезе скъпо на България.
През 2005 г.  ЕВН купи българския доставчик за 270 млн. евро и оттогава е инвестирало 600 млн. евро. С този спор ЕВН попадна дълбоко в политическата бъркотия в България.
Държавната компания НЕК би могла да бъде сравнена по-скоро с пробита лейка, в която се изсипват пари, които изтичат някъде, отколкото с енергиен и минен концерн, пише още изданието.
Това би било катастрофа за министър Стойнев, когото "Курир" погрешно посочва за водач на листата на социалистите за евроизборите. Затова той би трябвало да опита да напълни касата на НЕК, а чуждестранните енергийни концерни изглеждат най-подходящи за това, коментира изданието.