В интернет бе публикувана карта на САЩ, показваща кои градове са най-често арена на опустошителни бедствия в киното.

За изготвянето на картата са послужили 189 филма, като авторите й подчертават, че не претендират за изчерпателност. На първо място е класиран Ню Йорк, любим на създателите на филми за катастрофи. Градът е използван в поне 35 случая, като най-често е бил обект на атака на гигантски чудовища.

На второ място е Лос Анджелис, арена на мащабни бедствия в поне 34 филма. Най-често бедствията са земетресения, но има и вулкани, астероиди, торнадо, вирусни инфекции и пр. На трето място е другият калифорнийски мегаполис - Сан Франциско, основна локация в минимум 21 филма за катастрофи.

Авторите на картата класифицират кинематографическите бедствия в 10 основни типа: земетресение, вулканично изригване, удар на комета или астероид, вирусна зараза, терористична атака, нашествие на извънземни, битка между супергерои, атака на чудовища, използване на ядрено оръжие.

Споменати са и хибридни катастрофи, в които се комбинират две или повече бедствия. Такъв е случаят във филма "Акулско торнадо" /"Sharknado"/, в който торнадо от акули връхлита Лос Анджелис. Нелепият на пръв поглед сюжет очевидно се радва на успех, предвид това, че това лято излиза продължението на филма.