По повод 8-годишнината си туитър предостави нова функция, чрез която потребителите могат да намерят първия си туит. Услугата е много удобна, тъй като връщането назад чрез емисията новини е доста тромаво. Човек може да открие не само своя първи пост, а на който и да е потребител, въвеждайки ника му.

По подобен начин фейсбук предложи за своя 10-и рожден ден документални филмчета, създадени от снимките на потребителите.

Новата услуга туитър може да откриете на тази връзка, като въведете своето потребителско име или това на човека, чийто първи пост искате да намерите.

Британският в. “Дейли телеграф” представя селекция от първите туитове на някои от най-популярните потребители на социалната мрежа:

Барак Обама

Първият туит на американския президент е от 29 април 2007 г. Тогава той е сенатор от Илинойс и опитва да събере подписи срещу войната в Ирак.

4 години по-късно, вече президент, нарежда на последните американски войски да се изтеглят от Ирак.

Първият му туит е “Мисля, че сме само на един подпис разстояние от прекратяването на войната в Ирак. Може да научите повече на www.barackobama.com”

Дейвид Камерън

Британският премиер използва за пръв път туитър на 6 октомври 2012 година. Тогава той прави препратка към свое изказване от 2009 г., че “твърде много туитове те правят женчо”.

Първото му съобщение е “С новия ми туитър почвам конференция за ролята ми на лидер на Консервативната партия. Обещавам да няма “твърде много туитове...”

Кейти Пери

Кейти Пери е най-следваният човек в туитър. Тя има 51,7 милиона последователи.

Нейният първи туит е от 21 февруари 2009 г. “Току-що пристигнах в Берлин...чувствам се по-добре, благодаря ви, имам капки за нос до леглото... и PS АЗ ТУИТВА! ГА. Какъв последовател!”

Джъстин Бийбър

Първият туйт на канадския певец е от 12 май 2009 г. “Чуйте в майспейс профила ми сингъла ми ONE TIME и го разпространете. Благодаря”

Папа Франциск

Папа Франциск се присъедини към туитър на 17 март м.г. Той призова хората да се моят за него. Първият му туит е “Скъпи приятели, благодаря ви от сърце и ви моля да продължите да се молите за мен.”

Туитър навърши 8 години на 21 март.

Социалната мрежа е създадена през 2006 година в Сан Франциско от Джак Дорси

Сайтът първоначално е бил достъпен само за вътрешно ползване на компанията “Одео”. Идеята била да се ползва като отговор на един-единствен въпрос - “Какво правиш в момента?”

Дорси обаче искал да създаде платформа, която би му позволила постоянно да обменя кратки съобщения с приятели. Така наречените туитове в системата за микроблогинг веднага се появяват на страницата на потребителя и могат да бъдат доставени на други потребители, абонирани за тяхното получаване. Ограничението за знаци е 140 в едно съобщение.

Първият туит изобщо е дело на Дарси - “Просто настройвам моя twttr” (just setting up my twttr).

Днес услугата се е разраснала до гигантски мащаби. В сайта са регистрирани около 500 милиона потребители, от които 140 милиона активни.