Винаги съм се придържал към закона, затова не съм бил удобен. Не искам хората да мислят, че аз трябва да съм център на вниманието. Трябва да се постави проблемът, а това е нестабилността на ВСС. Това каза пред бТВ уволненият от ВСС бивш зам.-главен прокурор Камен Ситнилски.

Във ВСС има определени хора, които не всякога изразяват свободната си воля. Тези хора са от различни квоти. Това са 16-те, каза Ситнилски. Няма групи във ВСС, но има членове, които гласуват не благодарение на свободната си воля или не само с нея, защото явно възприемат указания от чужди на съдебната система. Тази тенденция се наблюдава от около година с промените в някои от правилата, по които работи съветът, налагането на определени принципи, които са чужди на съдебната власт, промяната на мнозинството при избора на определени магистрати. Един човек, който се подчинява на чужда воля не трябва да се мотивира, на него просто му се казва, заяви Ситнилски.

Държавата стои отстрани, занимава се с глобалните проблеми, международните, с вътрешните не знам, защото дереджето ни е едно и също. Сезирал съм ДАНС отдавна. Да каже защо е дал допуск до класифицирана информация на лица, които нямат право на това. Двама от членовете на ВСС имат допуск до такава класифицирана информация, а такъв допуск на членове на ВСС не е необходим. Въпреки всичко по тяхно искане подписано от представляващия ВСС, който не е ръководител на ВСС, ДАНС издава допуск, това е неправомерно. Приканвам Писанчев да отнеме допуска на тези двама членове на ВСС, за да се установи законността, подчерта Ситнилски.

Става дума за двама души, които я четат тази класифицирана информация, преразказват я на колегите и нарушават принципа на свободната воля. Повтарям разрешението е разписано от председателя на ДАНС по искане на двама от членовете на ВСС, изпратено от госпожа Соня Найденова, а тя не е ръководител. Това го отправям като сигнал още един път, каза Ситнилски. Той е убеден, че е бил отстранен като член на ВСС неоснователно и неправомерно. Според него е явно, че нещата не стоят на здрава основа във ВСС.

За това дали е оказвал натиск върху Ася Петрова за делото Килърите, Ситнилски каза, че Ася Петрова не е единственият прокурор по отношение на когото от време на време е повишавал тон. "Бяха някакви глезения. Тя каза, че е докладвала на Цветанов, на министъра тогава. Аз тогава се ядосах и й казах, че министърът трябва да докладва на нея, а не обратното. Тогава съм й повишил тон", обясни Ситнилски.

Никакви доходи нямам след уволнението. При напускането на прокуратурата ми беше изплатено обезщетение. След 20-годишна служба и нагоре при нас се изплащат 20 заплати и те се превеждат по сметка. Изплатени бяха суми за неползвани отпуски. Сега се издържам с тези пари, както и с парите, които взема съпругата ми, тя е пенсионер, но също получи обезщетение. Издържам се от почтени трудови доходи, каза още Ситнилски.