Националната електрическа компания ще регистрира две смесени дружества в Сърбия и Румъния, за да може сама да продава електроенергията, съобщи изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Иван Йончев, който посети рудник "Трояново 3".

Регистрацията трябва да стане във възможно най-кратки срокове, защото това е един от лостовете за излизането на компанията от тежкото финансово състояние, пише "Преса".

"Над 300 млн. лв. в края на миналата година бяха дадени за разплащане с топлоцентралите и рудниците в "Марица-изток". Без тези пари кризата щеше да стане още по жестока", допълни шефът на БЕХ.

Наложените ограничения за електропроизводство, които са в сила от миналата седмица, са заради изключително топлото за сезона време и намаленото потребление на енергия, потвърди Йончев. Намаляването на работещите мощности остана в сила и за шести пореден ден.

В същото време шефът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов обяви, че може да продава ток на НЕК на още по-ниска цена, но настоява Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да намали квотата за регулирания пазар (за битово потребление) от 55 до 40 на сто. Според него би било по-справедливо 60 на сто, а не както е сега - 45% от произведения ток да се продава на свободния пазар. Там цените са по-високи и нашите продажби компенсират загубите от регулирания пазар. Така се гарантира нормална печалба за дружеството, обясни Генов.

Директорът на "Мини Марица-изток" Георги Златев обяви, че мините ще имат 2,5 млн. лв. печалба за 2013 г. Сумата е малка както заради почти спрелия добив на въглища през първото полугодие на м.г., така и заради ниската изкупна цена, каза Златев.