До юни Турция отново ще отвори за преговори споразумението за митническиа съюз с ЕС, заяви турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи, цитиран от в. „Хюриет дейли нюз“.
Той посочи, че е имал вече три пъти срещи с министрите на икономиката и на търговията на страните от ЕС във връзка със споразумението и добави, че ще има и четвърта среща.
Критиците на споразумението, сключено през 1996 г., твърдят, че то ограничава конкурентоспособността на Турция в областта на износа.
Това е, защото съюзът може да сключва споразумения за свободна търговия с други страни, които са задължаващи за Анкара, без турската страна да има думата по въпроса.
Започналите преговори между САЩ и ЕС по споразумение за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции е последното подобно споразумение, нанасящо удар на Турция, което причинява негодувание от страна на много турски износители, отбелязва вестникът.
Споразуменията за свободна търговия между ЕС и трети страни позволяват на стоки от други страни да влизат на турските пазари през Европа без мита, но решението за даване на същите привилегии на Турция зависи от третата страна, отбелязва в."Хюриет дейли нюз".