„Преди седмица получихме писмо, в което уведомяват майка ми, че срещу нея е издадено наказателно постановление от РПУ-Сливо поле и че е глобена с 2000 лева заради подаване на фалшив сигнал на тел. 112. Тя не е тийнейджър, който да звъни заради контролно в училище. Имала е проблем, затова се е обадила да търси помощ. Доколкото разбрах, през зимата вкъщи е станал семеен скандал с баща ми, който изобщо не е бил на шега. И затова майка ми е позвънила на тел. 112. Идвала тогава патрулката, но всичко приключило мирно. Едва сега разбрахме, че в полицията смятат, че майка ми е подала фалшив сигнал за опасност. Не разбирам как може така, как може някой да каже дали тя се е чувствала застрашена, когато е позвънила за помощ?“, пита Анатолий Тодоров.
От поканата за доброволно изпълнение, която е връчена на майка му, става ясно, че срещу нея е издадено наказателно постановление на 29 януари т.г. И че е глобена с 2000 лева. „Никакъв документ нямаме, нито сме знаели какво става. Дошли са някакви полицаи в началото на годината и й казали да подпише нещо, но тя отказала, защото била сама, не знаела какво да прави. После направо получихме това писмо от НАП. Като го видя и като разбра, че ако не плати в 7-дневен срок, ще й продават вещите, майка ми се срина. Тя е със 120 лева пенсия, живее в Бръшлен, на 64 години е и има множество заболявания. Моментално получи сърдечен пристъп и я приеха в болница. И в момента е там“, обяснява Анатолий Тодоров. Синът се стяга за битка в съда, който е единствената му надежда да отърве майка си от жестоката глоба.
Санкцията всъщност е минималната възможна по закон за нарушението, в което полицията обвинява възрастната жена. Проверката по случая показа, че не само майката на Тодоров е наказана с 2000 лева глоба, наказателно постановление за същата сума е било издадено и на баща му. Според информацията от полицията, санкциите са наложени след „системни обаждания на тел. 112 и подаване на сигнали, които не изискват спешно реагиране“. От полицията потвърдиха, че постановленията са в сила, затова са пратени за изпълнение в НАП.