Кримските татари, мнозинството от които се противопоставяха на присъединяването на региона към Русия, искат да проведат собствен референдум на 29 март, за да определят позицията си след последните събития, съобщи в Крим техният лидер Мустафа Джемилев.

"Планираме да проведем на 29 март нашия национален конгрес в Симферопол. Един от обсъжданите въпроси ще бъде самоопределението на татарския народ. На 16 март не участвахме в референдума за присъединяването на Крим към Русия и сега искаме да организираме наш собствен референдум", заяви Джемилев пред журналисти, цитиран от Интерфакс.

Въпросите на референдума все още не са формулирани. Териториалната принадлежност на Крим няма да бъде засягана, а по-скоро "формите на съжителство", допълни татарският лидер. Той каза още, че сега държавни служители в Крим са съкращавани и щели да бъдат върнати на работа, само ако приемат руско гражданство.

Посочвайки, че изборът не е лесен, Джемилев изтъкна обещанието на новите власти да гарантират на татарите квота от 20 души във всички държавни органи и да предоставят на татарския език същия статут като на руския. Както и да вземат мерки, за да помогнат за завръщането на татарите, които все още са в регионите, където общността им беше депортирана от Сталин.

Той каза още, че решението на татарите ще зависи от отношението на украинските власти и от възможностите им да защитават хората, които ще останат в Крим. "Ще консултираме действията си с нашите власти (украинските). Но ако те ни изоставят...", заяви Джемилев. Той допълни, че около 5000 татари са напуснали Крим в последните дни, най-често в западните области на Украйна. Смята се, че тяхната общност в Крим се състои от близо 300 000 души.