Ситуацията в Украйна създава рискове и за регионалната и за глобалната сигурност и в никакъв случай не трябва да я подценяваме. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Той подчерта, че ситуацията е много сериозна и трябва да бъдат положени усилия, за да се нормализира обстановката там и към трайно разрешаване на кризата. "За жалост този процес ще продължи дълъг период от време", посочи Йовчев.

Вицепремиерът посочи, че е предвидено, че нашите сънародници там трябва да са обект на особено внимание и подкрепа от българската държава. С изключение на "Атака" имаме консенсус, така че КСНС беше конструктивен. Аз мисля, че е полезен за всички има ясни послания, които са и във вътрешен и във външен аспект. Той определи позицията като много балансирана "изцяло показва това, което се убедихме всички".

Докладите, според Йовчев, са били добри и обективни. Аз лично мисля, че в основните си аспекти, те визираха всички обстоятелства, които трябва да отчитаме и всички рискове и заплахи, които произтичат за Република България.

Йовчев смята, че като цяло Волен Сидеров не е бил съгласен с духа, в който вървяла цялостната дискусия. "Всички останали мисля, че положиха усилия и намерихме при всички положения един текст на становища и на препоръки, които считаме, че за важни за страната и около които се обединяваме", каза Йовчев.